De Commissie presenteert haar visie voor landbouw en voedsel, die het vertrouwen en de dialoog binnen de hele waardeketen in de EU en wereldwijd zal stimuleren. In de visie wordt de nadruk gelegd op nauwe samenwerking met relevante instellingen, landbouwers, exploitanten van de voedselketen en het maatschappelijk middenveld op lokaal en regionaal niveau, om in te gaan op hun zorgen en ideeën.
De visie erkent de essentiële rol van landbouwers in ons leven en wil het concurrentievermogen en de aantrekkelijkheid van de agrovoedingssector dan ook vergroten. Ze schetst de randvoorwaarden die ervoor kunnen zorgen dat de sector bloeit, innoveert en ten goede blijft komen aan de samenleving vandaag, morgen en in 2040.
Voortbouwend op het verslag van de strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU, en in overleg met de Europese Raad voor landbouw en voedsel heeft de visie tot doel het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de landbouw- en voedingssector van de EU op lange termijn te waarborgen. Volgens de jongste resultaten van de Eurobarometer zijn de meeste EU-burgers het er over eens dat het van essentieel belang is te allen tijde een stabiele voedselvoorziening in de EU te waarborgen.
De visie omvat verschillende prioritaire gebieden, met bijzondere aandacht voor vereenvoudiging van de EU-regels, onderzoek, innovatie en digitalisering.
Mededeling: Visie voor landbouw en voedsel
Factsheet (EN): Visie voor landbouw en voedsel
Commissaris Hansen presenteert de langverwachte visie voor landbouw en voedsel

- Actueel
- Perscommuniqué
De Commissie presenteert haar visie voor landbouw en voedsel: een ambitieuze routekaart voor de toekomst van landbouw en voedsel in Europa. Met deze routekaart wordt de weg bereid voor een aantrekkelijk, concurrerend, veerkrachtig, toekomstgericht en eerlijk agrovoedingssysteem voor de huidige en toekomstige generaties.
Een aantrekkelijke agrovoedingssector opbouwen
In de visie wordt opgeroepen om de juiste voorwaarden te scheppen om toekomstige generaties aan te moedigen voedsel te produceren. Daartoe moet een billijk inkomen, overheidssteun en transparantie in de voedselketen worden bevorderd.
De Europese landbouwers spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de voedselzekerheid en om de bevolking gezond en hoogwaardig voedsel te bieden. De hele agrovoedingssector en de plattelandsgebieden staan echter voor tal van uitdagingen.
- De toekomst van de landbouwers veiligstellen om de landbouw financieel levensvatbaar te maken en weerstand te bieden tegen oneerlijke praktijken: inkomsten uit meerdere bronnen aantrekken en een eerlijkere positie in de voedselketen bewerkstelligen die zorgt voor welvarendheid en een eerlijk inkomen voor landbouwers.
- Ecosysteemdiensten naar behoren belonen.
- Kansen creëren voor jongeren in plattelandsgebieden: toekomstige generaties aanmoedigen om een loopbaan in de landbouw te kiezen en het ondernemerspotentieel van de agrovoedingssector benutten voor een nieuwe golf van innovatieve agrovoedingsbedrijven.
Ten bate van landbouwers, de agrovoedingsketen en uiteindelijk de burgers wordt in de visie voorgesteld om
- de regels inzake oneerlijke handelspraktijken en de verordening gemeenschappelijke marktordening (GMO) te herzien
- een eerlijker, eenvoudiger en gericht gemeenschappelijk landbouwbeleid voor te stellen
- het EU-waarnemingscentrum voor de agrovoedingsketen te versterken
- een strategie voor de bio-economie te presenteren
- een ambitieuze investeringsagenda op te stellen
- een strategie voor generatievernieuwing op te stellen
- een EU-waarnemingscentrum voor landbouwgrond op te richten
Meer informatie
Oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen
Strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU

De sector concurrerender en veerkrachtiger maken
De agrovoedingsketen staat onder druk door de gevolgen van de klimaatverandering, de wereldwijde concurrentie en de gestegen energieprijzen. Voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit blijven een prioriteit in Europa.
- Weerstand opbouwen tegen geopolitieke veranderingen: de handelsbetrekkingen diversifiëren, nieuwe exportmogelijkheden creëren en internationale partnerschappen nastreven
- Dezelfde normen voor alle producten: normen voor ingevoerde producten afstemmen op de ambitieuze normen van de EU, zodat er geen sprake kan zijn van concurrentienadeel, en de voedselveiligheid ten volle handhaven, aangezien dit een prioriteit blijft waarover niet kan worden onderhandeld
- De veerkracht van de agrovoedingssector vergroten: innoveren en de leiderspositie behouden op de wereldmarkten, de belangen van Europese landbouwers beschermen en kritieke afhankelijkheden van invoer verminderen
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, wordt in de visie voorgesteld om:
- nieuwe partnerschapsdialogen over agrovoedingsbeleid op te zetten
- de administratieve lasten voor landbouwers en levensmiddelenbedrijven te vereenvoudigen
- een plan te ontwikkelen om uitdagingen op het gebied van eiwitvoorziening aan te pakken
- de productienormen voor ingevoerde producten op één lijn te brengen
- de wetgeving inzake dierenwelzijn te herzien
- een ambitieus Eendrachtsvangnet voor de agrovoedingssector van de EU te ontwikkelen
- op te roepen tot een Europese aanpak voor risico- en crisisbeheersing
- een klimaataanpassingsplan op te stellen
- een langetermijnstrategie voor de veehouderij te ontwikkelen
Meer informatie
EU-maatregelen om de bezorgdheden van de boeren aan te pakken

De voorwaarden scheppen voor een toekomstbestendige sector
De Europese landbouwsector speelt een belangrijke rol in de transitie naar een koolstofarme economie. In de visie voor landbouw en voedsel wordt benadrukt dat de klimaatdoelstellingen voor 2040 moeten worden gehaald.
- De klimaatdoelstellingen van de EU ondersteunen: innovatieve praktijken toepassen die landbouwers de kans bieden om ervoor te zorgen dat decarbonisatie en concurrentievermogen hand in hand gaan
- Landbouwers helpen hun prestaties op bedrijfsniveau te meten en te verbeteren
- De biodiversiteit in de EU beschermen en herstellen: natuurlijke hulpbronnen beschermen voor gezonde bodems, schoon water en schone lucht; emissies verminderen om de natuur in stand te houden voor toekomstige generaties
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, wordt in de visie voorgesteld om:
- een vrijwillige benchmarking voor duurzaamheid op landbouwbedrijven aan te bieden
- een strategie voor waterweerbaarheid voor te stellen
- de toegang tot biopesticiden te versnellen
- koolstofverwijdering en koolstoflandbeheer te belonen
- een digitale EU-strategie voor de landbouw in te voeren
Meer informatie

Aandacht voor voedsel en billijke leef- en werkomstandigheden in plattelandsgebieden
De visie voor landbouw en voedsel wil de band tussen de mensen en het voedsel dat zij eten en de gebieden waar het vandaan komt, versterken. Ze wil plattelandsgebieden ondersteunen door het cultureel erfgoed van de EU in stand te houden.
- Billijke leef- en werkomstandigheden in levendige plattelandsgebieden bevorderen: de band tussen burgers, plattelandsgebieden en afgelegen gebieden versterken
- Wereldleider blijven op het gebied van voedselinnovatie
- Sociale duurzaamheid: de rechten van werknemers beschermen, vaardigheden ontwikkelen en meer vrouwen aantrekken in landbouwberoepen
Om deze doelen te bereiken, wordt in de visie voorgesteld om:
- het EU-actieplan voor het platteland te actualiseren en het plattelandspact te versterken
- een platform voor vrouwen in de landbouw op te richten
- een jaarlijkse voedseldialoog te houden met de actoren van het voedselsysteem
- de rol van overheidsopdrachten te versterken
- korte voedselvoorzieningsketens te ontwikkelen
- de EU-schoolregeling te herzien
- het consumentenbewustzijn te vergroten door middel van het afzetbevorderingsbeleid
- het gebruik van geografische aanduidingen verder te bevorderen
Meer informatie


In 2025 zal de Commissie een wetgevingspakket publiceren om de huidige regels voor de landbouwsector te vereenvoudigen en zo de administratieve lasten voor landbouwers te verminderen. In het kader van haar bredere programma zet de Commissie zich in om de regeldruk die de EU-wetgeving meebrengt voor burgers, bedrijven en overheden, te verlichten.

Een nieuwe strategische EU-aanpak van onderzoek en innovatie is van cruciaal belang om het concurrentievermogen van de landbouw, de bosbouw en de plattelandsgebieden te verbeteren. Om de landbouw als een aantrekkelijke beroepskeuze te positioneren voor toekomstige generaties, moet kennisuitwisseling worden versterkt, moeten digitale vaardigheden worden verbeterd en digitale instrumenten meer worden benut.